Statischecontent.nl

Website (30)

Is jouw website niet te traag?

Je hoort en leest overal dat het hebben van een trage website nadelige invloed heeft op je positie bij Google. Maar hoe komt dit en wanneer is je website te traag?

Wanneer is je website te traag?

Geen enkele website is hetzelfde en ook iedereen heeft een andere gedachte over wanneer een website traag is. De ene vindt 5 seconden wachten op het laden van een pagina niet lang, terwijl iemand anders al 3 keer opnieuw geklikt heeft. 

Hoe Google dit meet kun je vinden in de Google Search console. Dit is een koppeling die je met je website maakt en je inzicht geeft op het functioneren van je website. Als Google vindt dat een pagina te traag laad, dan zal hij dit aangeven.

Wanneer heeft het invloed op je positie

Als je site te traag is, zal Google je minder hoog in de zoekresultaten aangeven. Dit omdat andere websites dan wel snel genoeg laden en mensen daar meer aan zullen hebben. Google Search console stuurt de melding dat er een trage pagina is, als deze langer dan 4 seconden er over doet om te laden. Na enkele dagen merk je deze invloed al. Na een week kun je bezoekersaantal al met 20% afgenomen zijn, omdat je minder hoog gepositioneerd staat. Wordt je website weer sneller kan het zo’n 3 à 4 weken duren voor je weer hoger komt.

Je hosting

Het hebben van een snelle website is dus belangrijk voor je positie op Google en het behouden van je bezoekers. Maar wat kun je doen om je website sneller te maken? Het begint al bij de basis, het kiezen van een goede hosting. Je hosting is de server waarop je website draait. Als deze server te klein is, zal je website langzamer zijn.

Afbeeldingen en plug-ins

Website (34)

Er staan op elke site ook wel afbeeldingen of video’s. Deze pakken de aandacht van je bezoekers, maar ze kunnen ook de website een stuk langzamer maken waardoor je je bezoekers juist verliest. Zorg dat je bestanden die je upload niet te groot zijn en de juiste afmetingen heeft. Zo laden ze sneller en is de site sneller.

Website (35)

Ook plug-ins zorgen voor een tragere website. Plug-ins zijn leuke extra’s voor een website, zoals een koppeling die de laatste reviews laat zien of een kalender plugin waar je afspraken kan inplannen. Ze zijn handig, maar doordat het externe verbindingen zijn duurt het langer om ze te laden. Dit kunnen je complete snelheid van je website beïnvloeden.